Acest site folosește cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi și politica noastră de confidențialitate

N E X U S
Nexus Salarii

Nexus Salarii progres

loading

Introducerea manuală a concediilor de odihnă


Introducerea concediilor de odihnă în cazul contractelor la care intervalul de repartizare al orelor este ore/zi

 

Introducerea lunară a concediilor de odihnă se face în modulul de Salarii. Deschidem linia corespunzătoare salariatului pentru care dorim introducerea perioadei de concediu, ne plasăm pe tabul C.Odihna și acționăm butonul Adaug din meniul de sus al modulului:

 

Introducerea manuală a concediilor de odihnă

 

În fereastra care se deschide vom completa datele referitoare la concediul de odihnă, după care vom acționa pe rând butoanele Calculez și salvez și la final Salvez:

 

Introducerea manuală a concediilor de odihnă

 

Datele pe care le vom completa sunt:

  • De la data - prima zi a concediului de odihnă.
  • CO aferent anului - implicit va fi preluat anul curent. În cazul în care dorim sa ținem o evidență legată de anul căruia îi sunt aferente zilele de CO, vom alege din listă anul corespunzător.
  • Numar de zile - numărul de zile de concediu de odihnă luate de salariat.
  • Zile calendaristice - vom bifa în situația în care dorim ca programul să considere numărul de zile de concediu completate anterior drept zile calendaristice și nu lucrătoare.
  • din care zile neprestate - numărul de zile de concediu compensate în bani, câmp completat în situația în care contractul de muncă a încetat și salariatul nu își mai poate lua efectiv concediu, ci primește doar indemnizația corespunzătoare.
  • Data operarii - câmp informativ care se completează pentru situațiile în care se dorește a se ține o evidență cu această informație.
  • Data platii - câmp informativ care se completează pentru situațiile în care se dorește a se ține o evidență cu această informație. Este utilizat și în cazul în care se dorește obținerea fișierului necesar plății prin bancă a indemnizațiilor de concediu de odihnă.
  • Platit in avans - vom bifa această opțiune în situația în care indemnizația de concediu este plătită salariatului în avans. În acest caz suma netă a indemnizației de concediu va fi tratată din punctul de vedere al înregistrării contabile ca un avans la salariu și va fi reținută la lichidare (421 = 425 ).
  • Platit in contul de card - vom bifa această opțiune în situația în care indemnizația de concediu plătită în avans este virată salariatului în contul de card. În funcție de această bifă indemnizația de concediu se va regăsi sau nu în fișierul de plăți a indemnizațiilor de concediu.
  • Scad rețineri personale - vom bifa această opțiune în situația în care dorim ca reținerile din salarii (vezi tabul Rețineri) să se facă din indemnizația de concediu plătită în avans.

 

În urma acționării butonului Calculez și salvez programul va calcula indemnizația zilnică de concediu de odihnă în funcție de metoda setată în opțiunile din dreapta ale modulului.

 

Introducerea manuală a concediilor de odihnă

 

După închiderea acestei ferestre indemnizația totală aferentă concediului de odihnă este calculată și programul va afișa un mesaj de atenționare privind înlocuirea pontajului cu zile de concediu de odihnă:

 

Introducerea manuală a concediilor de odihnă

 

În cazul în care vom alege Da câmpul Tip pontaj în perioada de concediu va fi înlocuit cu Concediu de odihna.

Dacă vom alege Nu , pontajul nu va fi înlocuit, astfel încât pentru perioada de concediu vom avea ambele tipuri de pontaj: cel anterior și concediu de odihnă. Această variantă o putem alege dacă ne-am dat seama că am greșit datele introduse referitoare la concediu ( data de start, numărul de zile) și urmează să ștergem datele introduse pentru a le opera din nou. Facem aceasta deoarece odată înlocuit pontajul, în situația în care am greșit perioada de concediu de odihnă și revenim asupra datelor introduse, programul nu va reveni automat asupra pontajului, pentru a înlocui tipul de pontaj cu cel anterior. În acest caz vom interveni manual pentru corectarea pontajului în afara perioadelor de concediu de odihnă.

 

Acest mesaj privitor la înlocuirea pontajului este gestionat de setarea făcută în opțiunile din dreapta ale modulului:

 

Introducerea manuală a concediilor de odihnă

 

Implicit setarea este Intreaba, mesajul va fi afișat pe ecran și funcționalitatea este descrisă mai sus.

Dacă vom alege Fara, mesajul nu va fi afișat pe ecran și programul nu va înlocui pontajul.

Dacă vom alege Automat, mesajul nu va fi afișat pe ecran și programul va înlocui pontajul.

 

 

Particularități în cazul salariaților cu contracte de muncă cu repartizare ore/săptămână sau ore/lună

 

În cazul contractelor de muncă cu repartizare ore/săptămână sau ore/lună, ținând cont de faptul că timpul de lucru la nivel de zi este variabil, la adăugarea concediului de odihnă vom introduce ca informație și numărul de ore pentru care se acorda concediul de odihnă, în vederea unui calcul corect.

 

Introducerea manuală a concediilor de odihnă

 

La calculul salariilor numărul de ore de CO este salvat în bonul de lucru cu posibilitatea de includere în rapoartele Stat de plata sau Fluturasi chennzina II.

Calculul indemnizației de concediu se va face la nivel de oră, raportat la norma contractului de muncă și se va înmulți efectiv cu numărul de ore introdus la operarea concediului de odihnă.


  •     Introducerea concediilor medicale
  • Înregistrarea biletelor de valoare